There are no translations available. Disznótoros program Tiszakeszi Tiszavirág apartman Időtartam 1 nap . A hagyományos disznóvágás reggel 7 - 16-ig tart időpontot tekintve rugalmasak vagyunk. 7.00-tól lélekmelegítő pálinka a disznóvágás helyszínén, ismerkedés a böllérekkel. 7.30 órára megérkezik a disznó és kezdetét veszi a disznóvágás folyamata, amelybe vendégeink is bekapcsolódhatnak: Disznó leszúrása, pörzsölése, tisztítása, kettéhasítása és a hús feldolgozása Időközben felfűtjük a katlanokat ahol a hurkába való finomságok főnek - kóstolni kötelező! 8.00 Reggelire - hagymásvér,frisskenyérrel,savanyúsággal. 12.00 Disznótoros ebéd- vendégeink válogathatnak az alábbi finomságok közül: Orjaleves, finommetélttel ,gazdagon zöldséggel , sertéspörkölt, disznótoros káposzta. A délutáni feladatok- aki még bírja… A füstre való húsok előkészítése sózása Zsírszalonna kockázása és tepertősütés Bőrkekóstolás Kolbász , hurkatöltés és előkészületei 18.00 órától Disznótoros vacsora Májas hurka, kolbász, fokhagymás pecsenye, párolt káposzta, sült burgonya, házi savanyúságok, utána nótaest, karaoke buli, mulatság kifulladásig. Ital: korlátlan bor és szódavíz fogyasztás Következő nap reggelire kerül az asztalra a fokhagymás abált szalonna, tepertő és más finomságok. Részvételi díj: 13000 ft /fő (5 éves korig ingyenes, 5 - 10 éves korig 50% kedvezményt adunk). Ideális létszám minimum 10-20 fő
Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. Tréfás Tiszakeszi mondás szerint azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony. A disznóölés, s az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és várt eseménye. Régen még a gyermekek sem mentek aznap iskolába. Ilyenkor korán kezdődött a nap az egész család számára: még alig pitymallott, s már zörgetett a kapun a koma vagy sógor, mert a saját disznóját senki sem vágta le szívesen. A perzselés után - amely a fehér havon, kékes hajnalban szép látvány, s a gyermekeknek nagy mulatság volt - pontos rendben haladt a munka. Mindenkinek megvolt a feladata: az asszonyok sütötték a vért reggelire, tisztították a fokhagymát, mosták a beleket, töltötték a hurkát, aprították a zsírnak való szalonnát, a böllér bontotta fel a disznót, készítette a kolbászt, sózta a szalonnát. A gazdának ezen a napon csak az volt a dolga, hogy szíves szóval, tréfával s jó borral tartsa a segítőket. A disznóölés előkészítésében, majd az egész napi munkában a háziasszonynak segítettek a szomszédasszonyok, s a közeli rokonok. Ez a segítség kölcsönös volt: a háziasszony később visszasegített, ha a szomszédoknál volt disznóölés. Ebédre orjalevest és paprikás húst főztek az asszonyok, de ekkor nem sokat időztek az evéssel, mert még sok munka várt rájuk. Kora délután hozzáláttak a vacsora készítéséhez. A nap fénypontja a disznótor volt, amelyre nemcsak azokat hívták meg, akik egész nap segítkeztek, hanem másokat is, elsősorban a közeli rokonság köréből, a szomszédokat és a jó barátokat. A disznótorra a böllér hívta meg a vendégeket úgy, mintha virrasztóba hívná őket. Elmondta tettetett szomorúsággal, hogy "szegény öreg befejezte", s hogy "mostanában már nem evett, és mennyit hörgött", s csak a legvégén árulta el véletlen szóval, hogy milyen virrasztóba is hívogat. Eljöttem én kántálni-kántálni Ablak alatt fát vágni Én is fogtam fülét-farkát Adjanak egy darab hurkát! Gyakran előfordult, hogy tréfás kedvű asszonyok, lányok rossz ruhába öltözve, bekormozott arccal, lakodalmas menetet imitálva, karjukon kosárral hívatlanul beállítottak a disznótoros házba, énekeltek, vidám rigmusokat mondtak, táncoltak, s mindez növelte az amúgy is vidám hangulatot. Amikor kosarukba megkapták a kolbászt, hurkát, eltávoztak. Sok helyen volt szokásban, hogy a disznótoros ház ajtajába egy ágas-bogas gallyat állítottak, amelyre tréfás versikét tartalmazó cédulát függesztettek. Elbújtak a sötétbe, s várták, míg a háziak észreveszik a nyársat, leveszik róla a cédulát, s helyébe hurkát, kolbászt raknak, amit aztán nagy lopakodások közt vittek el. Tor közben gyakran megemelték a poharukat, mert különben nem lenne szerencséjük a jövő évi disznóval. A vacsora végeztével a gazda szokott a legtöbbször nótát kezdeni, amelyet a többiek folytattak. Azt szerették, amelyiknek minél több verse volt. Régebben előkerült a tambura, s a bőrduda is, s jó kedvük kerekedvén megforgatták az asszonyokat. Ilyenkor a gyerekeknek sem kellett lefeküdni, ez a nap,számukra is ünnep volt, s még éjfélkor is ott tébláboltak a felnőttek körül. A jó disznótor sokáig tartott, gyakran még 2-3 óráig is elmulatoztak, majd általában együtt mentek el, egy ajtónyitással, de a háziasszony addig nem engedte el őket, míg nem tett mindegyiknek a kosarába egy kis kóstolót, kolbászt, hurkát, hájas pogácsát. Felhajtván az utolsó poharat is, jó egészséget kívánva elindultak hazafelé a jól sikerült disznótorról. |
|
Events
|